Triatlon? O joacă de copii!

Eroii poveștii pe care urmează să vi-o spunem au între un metru și un metru și jumătate înălțime, cel puțin un dinte de lapte, un puls ce depășește mai mereu 140 de bătăi pe minut și o energie pe care cei mari o invidiază! Povestea a ajuns deja la al treilea capitol și ne bucurăm că am contribuit și noi la redactarea ei anul acesta.

Este vorba, bineînteles, de TriKids Challenge, un eveniment sportiv unic în România. Este un concurs de minitriatlon pentru copii cu vârste între 4 și 14 ani. Evenimentul este organizat de clubul Smart Atletic, aceeași oameni care organizează și Triathlon Challenge Mamaia, cel mai mare concurs de triatlon de șosea din țară. Parteneriatul cu ei se bazează pe intenția noastră comună de a a promova activitățile sportive în rândul copiilor. Avem convingerea că orice fel performanță (școlară, profesională, etc.) trebuie să fie aplicată unui stil de viață sănătos și activ pentru a deveni durabilă.

zsd

poza_3

TriKids Challenge, desfăurat anul acesta pe 1 noiembrie, a adunat pe Stadionul Național de Rugby “Arcul de Triumf” peste 650 de copii însoțiți de familiile lor, dornici de o altfel de distracție în weekend. Copiii, indiferent de pregătirea sportivă, s-au întrecut în cadrul a trei probe prietenoase: cros, duatlon și family fun run, unde părinții și copiii au alergat împreună, în ștafetă.

După ce și-au făcut încălzirea la cros, alergare pe distanțe și categorii de vârstă diferite, copii au trecut la cea mai spectaculoasă probă, cea de duatlon. Concurenții au plecat în viteză pentru cursa de alergare, s-au echipat apoi pentru tura de bicicletă, pentru ca apoi să termine în forță cu o nouă tură de alergare. Deși distanțele au fost pe măsura vârstei lor, copiii au avut parte de o experiență de competiție internațională, cu cipuri de cronometrare, rasteluri de biciletă și zonă de transfer. A urmat apoi proba de ștafetă – family fun run. Părinții au încercat pe cât posibil să ajungă primii la copiii lor pentru a le preda ștafeta, iar aceștia să fie cei care încheie cursa. A fost, probabil, cea mai distractivă probă dintre toate cele care s-au ținut pe stadion, ca o confirmare că aceste evenimente sunt în primul rând momente festive și bucuroase și doar secundar competiție.

poza_8

Si pentru ca orice poveste trebuie să aibă legătură cu sufletul, TriKids Challenge are și o componentă umanitară. Reprezentații Asociaței Curtea Veche au participat la proba Family Fun Run, pentru a strange fonduri dedicate promovării lecturii, mai ales în rândul copiilor sărmani, de la țară sau din cartierele sărace ale orașelor, prin programul național de lectură “Cărțile copilăriei”. Cauza a putut fi susținută prin donații online pe platforma Galantom, iar ștafeta de anul acesta a fost, în mod simbloc, un exemplar din “Legendele Olimpului”.

10708579_757751374297480_4131915951073287192_o

z

Pentru cei mai mulți dintre cei mici, Trikids a fost o joacă de copii. Pentru noi, această acțiune vorbește despre pașii următori ai programului 140 de bătăi pe minut – orientarea către copii. După ce anul acesta am fost prezenți la 26 de evenimente sportive pentru amatori, am ajuns la această concluzie: sportul trebuie practicat din copilărie, cu entuziasm, cu ambiții echilibrate si corect orientate și bine armonizat cu celelalte activități educative. Ceea ce astăzi este o joacă va deveni obișnuință, se va transforma peste câțiva ani într-un stil de viață sănătos, iar mai apoi, în secretul viețiechilibrate a omului puternic.