Rata abandonului școlar la nivel național este de 16.4%, iar rata abandonului școlar în mediul rural este de 26.6%. În majoritatea cazurilor, abandonul este cauzat de situația materială și socială precară a familiei care nu poate investi în educația copiilor.

Misiunea programului „Nouă ne pasă” este de a asigura condițiile necesare pentru ca tinerii și copiii din comunitățile defavorizate să-și continue studiile și să se poată perfecționa în domeniul ales.

Mod de intervenție: Implementăm centre afterschool pe principii de educație remedială în școli din comunitățile rurale.

Metoda:

 • Lansăm un apel de proiecte pe site-ul nouanepasa.ro.
 • Selectăm cele mai bune aplicații și vizităm școlile pentru a-i cunoaște pe membrii echipelor locale de proiect.
 • Oferim o bursă anuală de 10.000 de euro pentru fiecare școală selectată. Această sumă acoperă cheltuielile pentru masa copiilor la școală, materialele didactice și plata profesorilor.
 • Lucrăm împreună cu profesorii pentru implementarea unor metode de predare adaptate obiectivelor noastre: integrarea copiilor în comunitatea școlară și motivarea acestora, precum și pentru recuperarea cunoștințelor restante.

În anul școlar 2020 – 2021 în programul ”Nouă ne pasă” sunt:

 • 1.227 elevi;
 • 46 centre afterschool;
 • 235 profesori.

Mai multe informații despre centrele „Nouă ne pasă” găsiți aici pe site-ul programului.

Ce am făcut:

 • În perioada noiembrie – decembrie am oferit 379 de tablete și 329 abonamente de internet: 18 tablete oferite liceului tehnologic ”Dimitrie Cantemir” com. Falciu, jud. Vaslui, 18 tablete școlii gimnaziale ”Nicolae Stoleru” com. Baia, jud. Suceava, 14 tablete au fost oferite școlilor din Roșia Montană, Cărpiniș și Gura Roșiei, 44 de tablete cu abonamente de internet au fost oferite elevilor din satul Ravoca, jud. Suceava și 285 de tablete cu abonamente de internet au fost distribuite către 27 de centre ”Nouă ne pasă”.
 • În luna octombrie am organizat întâlnirile cu echipele cadrelor didactice preselectate. Din 32 de echipe care au răspuns invitației noastre am selectat 26 de echipe care vor implementa centre after-school ”Nouă ne pasă” din anul școlar 2020-2021.
 • În septembrie am finalizat analiza a 138 de propuneri primite în cadrul apelului de proiecte deschis în luna ianuarie. Am preselectat 40 de proiecte și i-am invitat pe reprezentanții acestora la două workshop-uri.
 • În luna aprilie am sponsorizat școala din comuna Limanu, jud. Constanța, pentru achiziția de produse și servicii necesare pentru predarea și învățarea la distanță pentru toți elevii din comunitate. În aceeași lună am sprijinit proiectul editorial #solidaritateCOVIDedu implementat de Edupedu.ro
 • În ianuarie am deschis apelul de proiecte pentru anul școlar 2020 – 2021. Noutatea programului este extinderea recrutării cadrelor didactice în toate zonele rurale din România, ținta programului fiind finanțarea altor 26 de centre de tip after-school care vor asigura activități de educație remedială pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar.

 • În decembrie am oferit daruri tuturor elevilor din program.
 • În luna octombrie echipele de profesori au început activitățile de tip remedial. Celor zece centre funcționale li s-au adăugat pentru anul școlar 2019-2020, alte 14 centre tip after-school.
 • În septembrie am organizat în București un workshop pentru echipele de cadre didactice selectate în program. În cadrul grupului de lucru au fost discutate, din nou, obiectivele și mijloacele de atingere a acestora.
 • După analiza aplicațiilor primite de la 30 de școli din zone rurale, în luna iulie ne-am întâlnit cu 19 echipe de profesori în etapa de preselecție pentru implementarea de centre afterschool.
 • În luna iunie, odată cu încheierea anului școlar, s-au încheiat și cursurile în centrele afterschool Nouă ne pasă. Tot în luna iunie am sprijinit două centre NNP pentru organizarea de excursii în Suceava, Botoșani și Iași, destinate copiilor din program.
 • Intenționăm ca în anul școlar 2019-2020 să ducem programul Nouă ne pasă în alte 13 comunități rurale, astfel în perioada 6 mai – 16 iunie am invitat echipele de dascăli interesate să aplice pentru implementarea de centre afterschool în comunitățile lor.
 • În perioada februarie – aprilie am vizitat toate centrele afterschool înscrise în program, oferindu-le profesorilor softuri educaționale furnizate gratuit de către Editura Intuitext și oportunitatea de a participa la sesiuni de training de Growth Mindset.
 • În luna martie am susținut Gala Premiilor Merito, organizată de Romanian Business Leaders, unde au fost premiați 11 profesori excepționali din învățământul preuniversitar.
 • În ianuarie 471 de elevi susținuți de 71 de profesori au început cursurile semestrului doi în cele 12 centre afterschool.

 • În luna octombrie am organizat în Sinaia o întâlnire de lucru, la care au participat toți profesorii coordonatori și echipa Fundației eMAG. Întâlnirea a avut printre obiective discutarea rezultatelor, după doi ani de program. În data de 21 octombrie și-au reluat activitatea centrele after-school ”Nouă ne Pasă” din cele 12 școli care fac parte din program.
 • În septembrie am dezvoltat o platformă online care facilitează organizarea grupelor de after-school din toate centrele Nouă ne Pasă și comunicarea permanentă cu echipele de profesori din țară.
 • În iunie, odată cu încheierea anului școlar, s-au încheiat și cursurile în centrele after-school Nouă ne Pasă. Tot în luna iunie am sprijinit Fundația Toamna de Chitară, în vederea organizării Festivalului Internațional de Chitară la Sinaia și trei centre NNP pentru organizarea de excursii (în Constanța și Iași) destinate copiiilor din program.
 • În lunile aprilie și mai am vizitat o parte a centrelor after-school înscrise în program. Tot în luna aprilie am sprijinit Fundația Instrucție-Creativitate-Artă, în vederea organizării Concursului Național de Muzică „Iosif Sava”, destinat elevilor din clasele I-XII din școlile și liceele de artă și am sprijinit organizarea a trei excursii pentru elevii centrelor Nouă ne Pasă din Negru Vodă, Cernica și Putineiu.
 • În luna martie am susținut Gala Premiilor Merito, organizată de Romanian Business Leaders, unde au fost premiați 11 profesori excepționali din învățământul preuniversitar.
 • În ianuarie 588 de elevi susținuți de 89 de profesori au început cursurile semestrului doi în cele 15 centre after-school. Tot în această lună am dotat cu imprimante două dintre centrele after-school din Buda și Cerașu.

 • În 22-24 noiembrie 2017, echipa programului Nouă ne Pasă a organizat un seminar al cărui scop a fost să ofere profesoriilor coordonatori o imagine de ansamblu a programului și a metodei educaționale propuse. 25 de profesori implicati în dezvoltarea centrelor afterschool au fost prezenți la acest eveniment.
 • În septembrie-octombire, 15 școli au început cursurile în centrele afterschool Nouă ne Pasă. 588 de elevi susținuți de 89 de profesori participă în fiecare săptămână la cursurile de educație remedială.
 • În iunie s-au încheiat cursurile în cele 6 centre afterschool Nouă ne Pasă și am început vizitele pentru selecția școlilor care vor participa la program în anul școlar 2017/2017.
 • În mai am susținut Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru buna organizare a Concursului Național de Matematică Olimpiada Satelor din România, concurs la care participă copiii pasionați de matematică din mediul rural.
 • În aprilie am lansat apelul pentru susținerea programelor afterschool în școlile din mediul rural în cadrul “Programului de centre afterschool Nouă ne Pasă”. Programul are ca scop intervenția pentru prevenirea abandonului școlar, reducerea ratei absenteismului școlar și oferirea de sprijin pentru îmbunătățirea performanței școlare pentru elevii cu oportunități reduse. Finanțarea este dedicată exclusiv școlilor din mediul rural din opt județe: Ilfov, Ialomița, Călărași, Dolj, Constanța, Prahova, Buzău și Olt.
 • În luna februarie, Centrele “Nouă ne Pasă” Putineiu, Teleorman și Buda-Buzău au fost prezentate ca modele de bună practică în cadrul emisiunilor “Jurnal pentru Copii” (Link Activ: Aici) și “Telejurnal TVR 2” (Link Activ: Aici).

 • Deschiderea, în septembrie, a primelor șase centre de tip afterschool la sate, cu ajutorul finanțării Flanco. Acestea fac parte din proiectul pilot de burse pentru școlile din rural implementat în anul școlar 2016-2017 în cinci judeţe. Elevii cu rezultate slabe la învățătură sunt sprijiniți în centre afterschool să nu abandoneze școala și să promoveze examenul de Capacitate. Peste 150  de elevi din clasele III-VIII cu risc mare de abandon școlar au fost incluși în program. Primele șase școli din proiect sunt în județele Prahova (comuna Șotrile), Constanța (comunele Vâlcelele și Darabani –  Liceul Teoretic din Negru Vodă), Neamț (comunele Vaduri și Gîdinți), Buzău (comuna Buda) și Teleorman (comuna Putineiu).
 • Susținerea, din august, a Campaniei de finanțare din fonduri publice, a programului Școală după Școală pentru cei mai săraci copii. Campania este inițiată de Asociația Human Catalyst și este susținută de peste 200 de organizații neguvernamentale.
 • Lansarea, în iunie, a programului Nouă ne Pasă, program implementat cu sprijinul Flanco. Programul are ca scop intervenția pentru prevenirea abandonului școlar, reducerea ratei absenteismului școlar și oferirea de sprijin pentru îmbunătățirea performanței școlare pentru elevii cu oportunități reduse. Finanțarea este dedicată exclusiv școlilor din mediul rural din cele 5 județe – Prahova, Constanța, Neamț, Buzău și Teleorman.
 • Susținerea, în mai, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru buna organizare a Concursului Național de Matematică Olimpiada Satelor din România, concurs la care participă copiii pasionați de matematică din mediul rural.