Problemele sunt cool!

De câțiva ani încoace vorbim despre inovație și o căutăm peste tot în jurul nostru. Însă există un motiv întemeiat pentru care n-o să o întâlnim la fiecare colț de stradă.

 

Să inovezi înseamnă să ieși din zona ta de confort, să te confrunți mereu cu probleme noi și să te duci acolo unde se strâng cei mai buni decât tine. Să răspunzi provocării celor mai buni și să știi să ieși din obișnuit.

 

Acestea ar fi principalele concluzii ale echipei care a reprezentat România la cel mai important concurs de programare pentru studenți din lume – ACM ICPC. Adrian Budău, cel care a câștigat până acum 4 medalii de aur și argint la diferite concursuri internaționale, spune că ACM e de 100 de ori mai greu decât cea mai dificilă olimpiadă și că o medalie obținută aici atârnă mai greu decât orice altceva. Și pe bună dreptate, pentru că 7000 de universități din întreaga lume se înscriu în fiecare an în această competiție iar numai 120 ajung în finală.

 

Pentru a se pregăti pentru această dură finală, cei trei studenți de la Universitatea București, împreună cu coordonatorii lor, au fost în februarie în tabăra de pregătire din Petrozavodsk, unde au concurat vreme de 10 zile împotriva celor mai mari universități din lume. Au descoperit că această faimoasă tabără nu e un turn de fildeș al celor mai mari programatori ai lumii, dar că nivelul la care se lucrează este mult superior celui la care erau ei obișnuiți să se antreneze acasă. A-ți descoperi propriile limite este o experiență dură și provocatoare deopotrivă. Iar când vorbim despre programare, secretul autodepășirii nu stă în a descoperi cele mai bune soluții pentru problemele obișnuite ci în a avea acces la cele mai interesante probleme.

 

Într-un interviu dat după participarea la tabăra Petrozavodsk, cei cinci băieți spuneau că ceea ce le lipsește, poate, cel mai mult în România nu sunt oportunitățile (companii mai mari pentru care să lucreze, salarii mai consistente etc.) ci… mai multe „probleme cool”, grele, care să-i facă să realizeze că nu și-au atins încă potențialul și mai au multe lucruri de descoperit.

 

Că ei sunt foarte buni, o spune doar calificarea la finala ACM ICPC. Pe 3 iulie, la finalul competiției, Adrian Budău, Mihai Calancea și Șerban Stan au reușit o poziție în jumătatea de sus a clasamentului (locul 48 din cele 120 de universități finaliste). Însă cel mai mare câștig este că au descoperit o lume nouă de cucerit, iar lumea asta vine la pachet cu o mulțime de probleme cool. Îi așteptăm cu interes să se întoarcă acasă, cu noile probleme cu tot!*Profităm de ocazie pentru a vă reaminti câte ceva despre componența echipei României la finala ACM ICPC 2013 și antrenori:

 

Concurenții 

 

Adrian Budău

 

Adrian e de părere că medaliile pe care le-a strâns pot să îi definească activitatea doar până la un punct. În afară de ceea ce a făcut, Adrian crede că un om este și ceea ce își propune să facă mai departe – așa încât aceste premii sunt numai primii pași.

Când a început să ia informatica în serios, mai exact prin clasa a șasea, nici nu bănuia ce va urma. Iar ce a urmat nu se rezumă doar la medalii ci și la oamenii pe care i-a cunoscut, la lucrurile pe care le-a învățat de la ei și la plăcerea de a privi mereu înainte, având toate opțiunile deschise.

Și-ar dori ca informatica să fie un domeniu mai căutat de elevi, motiv pentru care predă la Liceul Internațional de Informatică din București și se numără printre administratorii infoarena.ro, cel mai complet site de pregătire pentru cei care își doresc să participe la competiții de informatică naționale și internaționale.

ACM ICPC 2013 este, însă, de departe cea mai importantă competiție de informatică la care participă și nu poate să nu resimtă bucuria, dar și responsabilitatea, de a fi parte din cel mai important concurs de acest gen din lume și de a reprezenta acolo România.

 

Performanțe:

 

Aur (locul 7) la Olimpiada Internațională de Informatică, Sirmione – Montechiari, Italia

Aur (locul 1) la Olimpiada Central Europeană de Informatică, Tata, Ungaria

Argint la Olimpiada Internațională de Informatică 2011, Pattaya, Thailanda

Argint la Olimpiada Central Europeană de informatică 2011, Gdynia, Polonia

 

Mihai Calancea

 

După mai bine de 5 ani de când informatica este principalul său hobby, Mihai se bucură să își dea seama că imboldul de a lucra și de a descoperi până unde poate fi împins hotarul lui „a reuși” sunt în continuare prezente.

Mihai a început informatica relativ târziu, în clasa a noua. În primele luni, i se părea că are un decalaj enorm față de restul celor alături de care rezolva probleme pe infoarena.ro și pe alte site-uri de concursuri. Însă perseverența și mediul competitiv l-au făcut să vrea mereu să lucreze și să rămână conectat la acest domeniu. Un alt lucru pe care l-a văzut ca fiind un dezavantaj a fost faptul că venea de la un liceu din țară și nu dintr-un loc unde olimpicii sunt antrenați în mod special. În timp, a trecut peste acest lucru, acum fiind mândru să fie reprezentantul provinciei în echipa de ACM ICPC 2013 a României.

Motivația lui? Încă nu știe dacă se numește competiție, dorință de a demonstra sau anturaj cu performanțe, dar crede că fiecare dintre acești factori are un rol. De asemenea, a lucra 5 ani zi de zi probleme de informatică nu înseamnă numai pregătire ci și muncă de recunoaștere într-un domeniu care se dezvoltă mai repede decât oricare altul și care este suport intrinsec pentru atât de multe alte ramuri ale vieții noastre. Îi place că teoria își găsește aplicabilitate în cele mai diverse modalități și că abia atunci când ajungi la un anumit nivel lucrurile încep să fie cu adevărat complicate. Probabil cu atât mai complicate cu cât orizonturile sunt mai largi. Iar provocarea este cea mai bună manieră de a merge înainte.

Comunitatea foarte unită a olimpicilor români la informatică a fost unul dintre factorii care l-au ajutat. A avea modele este în opinia lui baza succesului.

 

Performanțe:
Două medalii de aur și una de argint la Olimpiada Națională de Informatică, calificare la Balcaniadă în 2011 și medalie de bronz la Concursul Internațional Shumen 2012.

 

Șerban Andrei Stan

 

Șerban Andrei Stan a fost recrutat încă de la începutul anului trecut pentru echipa Universității Bucuresti la concursul ACM. Lui Șerban îi plac algoritmica și tensiunea concursului. De circa 6 ani răspunde prezent – sau logat – la toate competițiile de informatică și nu este de acord cu dictonul conform căruia un lucru este găsit exact atunci când nu îl cauți. În informatică, din contră, ideile bune vin exact atunci când te concentrezi cel mai mult și când timpul pune presiune pe tine.

Participarea la ACM ICPC este un subiect cu care se mândrește și, până să participe în tabăra de pregătire de la Petrozavodsk, credea că cel mai dificil lucru este ca 3 oameni să lucreze la un singur calculator, contrar obișnuinței bine înrădăcinate din olimpiadele și concursurile din liceu. După participarea în această tabără, alături de cele mai bune echipe din lume, a ajuns la concluzia că este cel mai greu  să îi bați pe cei pentru care această competiție este un scop în sine.

După participări la numeroase concursuri, Șerban este curios și cum stau lucrurile dincolo de probleme de concurs și spune că cel mai mult i-ar plăcea să aplice cunoștințele pe care le-a acumulat în cercetare. Un alt domeniu de care este atras este cel al banking-ului.

 

Performanțe: Medalie de argint, Olimpiada Central Europeană, 2012 Ungaria

Medalie de argint Olimpiada Balcanică, 2011

Medalie de bronz, Turneul Internațional John Atanasoff, Bulgaria, 2011

Medalie argint, Romanian Masters of Mathematics and Sciences, 2010

Medalie bronz, Olimpiada Internațională „Tuymaada”, Rusia, 2010

Medalie de argint, Olimpiada Central Europeană 2009

Medalie de bronz, Olimpiada Balcanică 2009

 

Antrenorii:

 

Andrei Grigorean

 

Două internshipuri la Google, în 2009 și în 2010, o carte publicată și numeroase participări în Comisii Științifice ale Olimpiadelor Naționale de Informatică și a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale și de Est l-au făcut pe Andrei să își dea seama că visul lui este acela de a pune bazele unei Academii pentru elevii care vor să facă performanță în informatică și programare. Primul pas către această Academie este infoarena.ro.

Pentru Andrei, anul acesta a adus ce-a de-a doua prezență la ACM ICPC – anul trecut din postura de participant, iar în 2013 ca antrenor – așa încât știe cât de important este acest concurs pentru întreaga comunitate din domeniu.

Și-ar dori ca participarea la ACM ICPC să devină tradiție și România să intre pe harta țărilor care se luptă la medalii, lucru care crede că ar face dreptate numărului atât de mare de olimpici români remarcați în marile companii ale lumii. Mai mult, ar vrea ca studenții români să realizeze că a ajunge în finala acestui concurs reprezintă un scop în sine în informatică și că de la acest punct înainte tot ce trebuie să facă este să decidă care este ramura pe care vor să continue.

 

 Marius Dumitran

 

Lui Marius, informatica i s-a potrivit ca o mănușă, venind în cel mai natural mod cu putință, după cercuri de matematică la Palatul Copiilor și cursuri de șah încă de la vârsta de 5 ani. Pasiunea de a preda, în schimb, a fost o întâmplare fericită, atunci când o colegă l-a rugat să îi țină locul la liceul la care preda informatică.

Au trecut nouă ani de când a început cursurile Facultății de Matematică-Informatică din cadrul Universității din București; nouă ani în care a revenit din intershipurile de la Google și Twitter cu aceeași dorință de a preda și de a transmite mai departe informațiile acumulate. În prezent, Marius organizează cursuri de pregătire gratuită pentru studenții FMI, este unul dintre administratorii infoarena.ro și a făcut parte din Comisia Științifică a multor Olimpiade și concursuri naționale de informatică.

Spiritul competiției, crede Marius, este cel mai important factor pentru performanță. Pentru că este greu să devii mai bun atunci când ești singurul tău adversar, Marius își dorește ca tot mai mulți elevi și studenți să investească timp și energie în concursuri internaționale precum ACM ICPC.

Marius a fost de 4 ori concurent la ACM ICPC, iar aceasta este a doua oară când antrenează o echipă calificată în finală. Finala ACM ICPC este, în informatică, scena către care sunt ațintiți toți ochii, de la universități de prestigiu la companii și investitori.