Olimpiada Națională de Informatică pentru Studenți – prima ediție!

Anul trecut am susținut cu entuziasm pregătirea echipei Universității București pentru participarea la concursul de programare ACM ICPC. Pe parcurs, am discutat cu coordonatorii echipelor posibilitatea organizării unei olimpiade pentru studenți, pentru a consolida sistemul de pregătire și a ridica nivelul concurenților. Nu în ultimul rând, este important ca  acești tineri să se întâlnească periodic și să realizeze că fac parte dintr-o comunitate de elită.

Ne bucurăm că am putut ajuta la realizarea acestui proiect în 2014. Traian Rebedea, co-organizator al Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Studenți, ne scrie despre experiența primei ediții:

În general, olimpiadele științifice sunt organizate pentru elevi, pentru a încuraja pregătirea lor în diverse domenii la un nivel mult mai ridicat decât cere programa școlară. Mai mult decât atât, olimpiadele încurajează pregătirea individuală și spiritul competitiv.

În ultima perioadă, au început însă să apară mai multe inițiative similare adresate studenților, tocmai pentru a continua pregătirea la un nivel cât mai înalt și a susține competiția și în rândul studenților. Concursurile adresate studenților sunt cel puțin la fel de renumite ca și olimpiadele elevilor. În domeniul informaticii, în special al algoritmilor și rezolvării competitive de probleme, cea mai prestigioasă astfel de competiție se numește ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC). Acesta are mai multe runde de calificare, iar în etapa finală se reunesc echipele de la cele mai bune universități din lume. România a obținut rezultate foarte bune la ACM-ICPC de-a lungul timpului, ocupând chiar și locul 10 în anul 2005 când echipa UPB (Universitatea Politehnica din București) a obținut medalie de bronz pentru această clasare. În ultima perioadă însă, echipele românești sunt prezente mai rar la etapa finală a ACM, deși numărul de echipe calificate din regiunea noastră a crescut. În ultimii trei ani, însă, Universitatea din București a avut de fiecare dată o echipă calificată la runda finală.

Olimpiada Națională de Informatică pentru Studenți (ONIS) a fost organizată pentru prima oară în acest an, având două obiective principale. În primul rând, se dorește ca acest concurs nou la nivel național să sprijine mobilizarea și pregătirea studenților din universitățile românești pentru a obține rezultate cât mai bune la ACM-ICPC. Al doilea obiectiv, cel puțin la fel de important, ține de conștientizarea importanței algoritmilor și a unui nivel ridicat la concursurile de programare competitivă în cadrul facultăților de profil din România (calculatoare, informatică  etc.). ONIS 2014 a fost organizată de către Consorţiul Informatică Universitaria, compus din Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi și s-a adresat tuturor studenţilor înscrişi la universităţi din România.

–

Competiția a avut 4 runde de calificare online pentru a aduce cele mai bune echipe din țară  la runda finală organizată duminică, 18 mai, în cadrul Universității din București. Cele 4 runde de calificare s-au derulat în perioada decembrie 2013 – martie 2014. Formatul concursurilor a fost similar cu cel folosit la ACM-ICPC: 9-12 probleme care trebuie rezolvate în 5 ore, studenţii putând participa în echipe de 3 membri de la aceeaşi universitate.

Cu ajutorul partenerilor ONIS (Fundația eMag și Bitdefender), toate cele 21 de echipe calificate au fost invitate în București pentru runda finală a competiției. Aceasta a avut loc în același weekend cu etapa națională de calificare pentru ACM-ICPC, care a s-a desfășurat sâmbătă, 17 mai, cu o zi înainte de finala ONIS. În acest fel, am reușit pentru prima oară să catalizăm și să aducem împreună cele mai bune echipe din țară pentru a participa la ambele concursuri în aceeași locație. În timpul celor 5 ore de concurs din fiecare zi, echipele au avut de rezolvat eficient probleme de dificultate medie și ridicată folosind platforma infoarena, care a permis utilizarea a două limbaje de programare (C/C++ sau Java, folosite și pentru ACM-ICPC).

Echipa de organizare locală, formată din reprezentanți ai Universității din București, Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universității Politehnica din București, alături de parteneri, a asigurat condițiile optime pentru concurs. Mai mult, după terminarea concursului, duminică de la ora 16 a avut loc premierea câștigătorilor ONIS în cadrul unui eveniment organizat la TechHub București. Studenții au avut astfel șansa să discute și să se relaxeze după cele două zile de concurs.

Sperăm ca în anii următori ONIS să devină un concurs esențial pentru pregătirea echipelor românești pentru concursurile studențești internaționale, precum ACM-ICPC. Mai mult, ne dorim ca în felul acesta studenții să conștientizeze și mai mult importanța algoritmilor pentru orice absolvent de informatică sau de calculatoare.

Text de Traian Rebedea – Șef de lucrări, Universitatea Politehnica București, co-organizator ONIS 2014