Lotul național de matematică

Am ajuns și la lotul național de matematică. După cum știți, prima olimpiadă internațională de matematică din lume a fost organizată în anul 1959, în România.

Anul acesta, însă, copiii merg să concureze în Columbia, între 18 și 28 iulie.

Marius Bocanu, 17 ani, clasa a X-a, din Pitești

„Client fidel” al lotului restrâns, Marius s-a calificat anul acesta la Balcaniada de matematică, olimpiada internațională de geometrie și olimpiada internațională de matematică.

Până în clasa a V-a, nu îi plăcea în mod special matematica. Declicul s-a produs când a mers la un concurs județean în Argeș, total nepregătit, și a obținut locul IV.  S-a apucat serios de matematică în clasa a VI-a, iar într-a VII-a a ieșit pe locul I la olimpiada națională. În clasa a VIII-a, a câștigat locul I la balcaniadă.

Încetul cu încetul, treaptă cu treaptă, Marius a devenit din ce în ce mai priceput, stabilindu-și obiective de dificultăți progresive. Își va face planuri mai seriose de viitor abia după ce va termina cele două olimpiade internaționale la care s-a calificat.

Practică baschetul, tenisul și MUN („Model United Nations”), urmând să organizeze un astfel de eveniment chiar în octombrie anul curent.

Ștefan Spătaru, 17 ani, clasa a X-a, din Alexandria

Ștefan a câștigat medalia de aur la Balcaniada pentru juniori din 2011 și la cea pentru seniori din 2012. A obținut și argintul la concursul Romanian Master of Mathematics, ediția 2013.

Pasiunea lui pentru matematică a debutat de foarte devreme, la vârsta de 4-5 ani, când îi plăcea să facă singur adunările de pe nota de plată. A fost încurajat, apoi, de părinți și profesori, pentru ca ulterior să devină motivat de rezultatele bune.

Își dorește și pentru viitor o carieră strâns legată de matematică.

Are ca hobby-uri tenisul, schiul și… fizica. Ne-a mărturisit că, anul acesta, s-ar fi dus și la olimpiada națională de fizică, dacă nu s-ar fi suprapus cu cea de matematică.

Ștefan Gramatovici, 17 ani, clasa a XI-a, din București

Ștefan este pasionat de matematică, pe care o consideră cea mai importantă știință, și i-a acordat atenția cuvenită – a câștigat medalia de aur la olimpiada balcanică de juniori în 2010 și 2011 și argint la olimpiada din Yakutia, edițiile din 2011 și 2012.

Își dorește ca, odată terminată școala, să studieze la o universitate de top.

Când nu se concentrează pe matematică, practică tot felul de sporturi.

Viorel Andrei Bud, 17 ani, clasa a XI-a, din Negrești-Oaș

Lui Andrei nu i se pare important câte distincții a obținut. Suficient de menționat că s-a calificat în fiecare lot restrâns, începând cu clasa a IX-a.

În clasa a V-a a început să lucreze intens la matematică pentru a-și repara media stricată de o notă 7 primită la un test. Când a constatat că este talentat, fostul său profesor l-a sprijinit în drumul spre performanță.

În ceea ce privește planurile de viitor, își dorește să ajungă la o înțelegere mult mai amplă și în profunzime a științei și, nu în ultimul rând, să fie fericit.

Pe lângă lectură, urmărirea serialelor și ieșirile cu prietenii,  apreciază orice activitate nouă. Îi place să discute probleme de logică și raționament.

Hai Tran Bach, 17 ani, clasa a XI-a, din București

Hai a câștigat medalia de aur la Balcaniada de juniori din 2010, argint la balcaniada din 2011 și locul I la olimpiadele naționale de matematică din 2008, 2010 și 2012.

Motivat inițial de câștigarea concursurilor, a început să lucreze mai intens la matematică din clasa a IV-a. După clasa a V-a, deși nu a reușit să se califice la olimpiada națională, a continuat să lucreze cu plăcere toată vara, devenind din ce în ce mai bun. Atunci și-a dat seama că a devenit cu adevărat pasionat.

Nu și-a definit încă planurile pentru viitorul îndepărtat – momentan își dorește să fie acceptat la o facultate de top din SUA sau Anglia.

Fan al fotbalului și stelist convins, Hai mai apreciază călătoriile și șahul (sport pe care l-a practicat la nivel internațional).

Omer Cerrahoglu, 18 ani, clasa a XI-a, din Baia Mare

Omer a câștigat medalia de aur în 2011 și 2012 la balcaniadă. De la edițiile 2012 și 2013 ale Romanian Master of Mathematics a adus tot medalii de aur, iar la olimpiada internațională a câștigat aurul în 2009 și 2012 și argintul în 2010 și 2011.

De copil, căuta „ceva la care să fie bun”. A găsit matematica destul de repede, în clasa a II-a.

Momentan, plănuiește să aibă rezultate cât mai bune la olimpiada internațională și să devină student la o universitate bună din America sau Anglia.

Practică ping pong-ul și plimbările (pe jos sau cu bicicleta) și ține mult la familia sa.

Profesorul Radu Gologan este și anul acesta coordonatorul lotului național de matematică. El prevede pentru olimpiada internațională din 2013 două medalii de aur și patru de argint, ceea ce ar situa România (din nou) între primele 10 țări.

Le dorim ca așteptările să le fie depășite si le reamintim că suntem foarte mândri de ei! Succes!