Fundația eMAG extinde programul „Nouă ne pasă”

UPDATE 7 noiembrie 2019: În anul școlar 2019-2020 au rămas în program 24 de centre after-school.

  • 26 de centre after-school asigură activităţi de educaţie remedială pentru 900 de copii din mediul rural care se află în pericol de abandon şcolar
  • 14 noi școli au intrat din acest an școlar în program, adăugându-se celor 12 existente din anii anteriori

București, 17 octombrie 2019 – Programul „Nouă ne pasă”, derulat de Fundația eMAG cu sprijinul Flanco, prin intermediul căruia sunt implementate centre after-school în școlile din comunitățile rurale, înregistrează în acest an cea mai puternică expansiune. Celor 12 centre funcționale li s-au adăugat pentru anul școlar 2019-2020, alte 14 centre tip after-school. Programul îi vizează pe elevii ce provin din familii cu o situație socio-economică precară, care în lipsa unui sprijin educațional constant, sunt cei mai expuși riscului de abandon școlar.

Astfel, prin programul „Nouă ne pasă”, aproximativ 900 de elevi vor avea asigurate lunar 2.156 de ore de activități educaționale susținute de 139 de profesori și vor beneficia de 75.420 de mese calde oferite pe parcursul întregului an școlar.

Activitățile școlare presupun ore de educație remedială în grupuri mici de 4-10 elevi, unde profesorii intervin și sprijină copiii cu probleme educaționale și socio-financiare. Tot în cadrul programului – Fundația eMAG sprijină cadrele didactice cu soft-uri educaționale oferite de editura Intuitext și are în plan elaborarea unor cursuri dedicate ce vizează activitatea de remediere școlară. Centrele after-school beneficiază de sprijin financiar pentru rechizite, materiale didactice necesare, dar și pentru derularea unor acțiuni conexe precum cadouri de Crăciun, excursii pentru elevi și resurse IT & C pentru școli. De asemenea, este asigurată și plata profesorilor implicați în program.

Mai mult, pentru eficientizarea și observarea rezultatelor în timp real, profesorii din echipele de proiect își administrează datele legate de activitățile centrelor și de evoluția copiilor, prin intermediul unei aplicații dezvoltate special pentru acest program. Aceasta permite totodată reprezentanților Fundației eMAG accesul în timp real la toate informațiile relevante colectate de la fiecare centru și ajustări/intervenții, acolo unde este cazul.

Construit pe ideea de a asigura condițiile necesare pentru ca elevii din comunitățile defavorizate să-și continue studiile, programul a înregistrat pe parcursul celor trei ani de funcționare, scăderea ratei abandonului școlar în comunitățile rurale incluse în proiect. În plus, peste 600 de elevi au obținut rezultate mai bune la clasă, au primit consiliere psihologică și vocațională și au beneficiat de o masă caldă și de rechizite.

“Cele mai recente statistici ne arată că România are o rată a abandonului școlar de 16,4%, un dezonorant loc 3 în Europa și că are o nevoie continuă de a resuscita sectorul educațional. În mediul rural, rata abandonului școlar este de două ori mai mare decât în mediul urban. De asemenea, cheltuielile pentru educație sunt la un nivel mai mic în comparație cu cele din UE, în timp ce nevoile de investiții sunt ridicate.

Acest context, iar pe de altă parte, eficiența demonstrată în anii anteriori a programului “Nouă ne pasă” – ne-au determinat să accelerăm extinderea în alte 14 comunități din zonele rurale, având prognozată pentru anul școlar 2019-2020, o investiție de aproximativ 400.000 de euro”, a declarat Tudor Vlad, Președinte Fundația eMAG.

În cel de-al treilea an școlar consecutiv în care Flanco a sprijinit programul Nouă ne pasă, numărul donatorilor din magazinele retailerului a ajuns la aproximativ 100.000, în creștere cu 15% față de anul anterior, iar valoarea donațiilor a atins suma de 1.100.000 lei, cu 10% mai mare comparativ cu 2017.

“În prima parte a anului, plănuiam împreună cu Fundația eMAG să dublăm numărul de centre after-school din programul “Nouă ne pasă”, entuziasmați de rezultatele din teren, de profesorii dornici să implementeze proiectul în școlile lor, dar și de faptul că din ce în ce mai mulți clienți Flanco sunt conștienți de importanța accesului la educație. Coordonate care au facut posibilă extinderea rapidă – astfel încât 900 de elevi să fie susținuți să își continue studiile și să aibă un viitor mai bun”, a afirmat Dragoș Sîrbu, CEO Flanco Retail.

În perioada 6 mai – 16 iunie 2019 a fost lansat un apel către profesorii din mediul rural care doresc să implementeze în școala lor un centru de tip after-school pe principii de educație remedială. În urma analizarii aplicatiilor primite, programul “Nouă ne pasă” s-a extins în Moldova-Sulița, Vicovu de Sus și Frumosu (jud. Suceava); Tarcău și Girov (jud. Neamț); Buda (jud. Buzău); I.C.Brătianu (jud. Tulcea); Moara Domnească (jud. Prahova); Vlădeni și Bordușani (jud. Ialomița); Tânganu (jud. Ilfov); Salcia și Segarcea Vale (jud. Teleorman); Sohatu (jud. Călărași). Aceste 14 noi centre se adaugă celor 12 centre implementate deja în comunitățile din Argel și Moldovița (jud. Suceava); Vaduri și Bistrița (jud. Neamț); Jacodu (jud. Mureș); Cerașu și Slon (jud. Prahova); Măgura (jud. Buzău); Cernica (jud. Ilfov); Putineiu (jud. Teleorman); Negru Vodă și Limanu (jud. Constanța).

Despre programul “Nouă ne pasă”

În 2016, Fundatia eMAG a lansat programul “Nouă ne pasă” prin care asigură finanțarea pentru centre after-school în școli din comunități rurale. În anul școlar 2018-2019, 12 școli din județele Buzău, Constanța, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Teleorman au implementat centre after-school de educație remedială. Aici, echipele de profesori dedicați au organizat grupe de învățare asistată pentru elevii cu performanțe școlare slabe și au colaborat cu ceilalți actori din comunitate pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii (lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa serviciilor de consiliere și orientare în carieră). Mai multe informații, pot fi găsite pe https://nouanepasa.ro/

Despre Fundația eMAG

Fundația eMAG a fost lansată în octombrie 2012, ca răspuns la nevoia de susținere a celor capabili de performanță – elevi sau studenți inteligenți și profesori dedicați, care nu au nevoie decât de puțin sprijin ca să se afirme. Susținem școala din România prin programe precum Hai la Olimpiadă, “Nouă ne pasă”, 140 BPM, care facilitează accesul la o educație completă pentru elevi și studenți. Astfel, ne asigurăm că aceștia își vor exploata corect potențialul, își vor găsi locul în societate și vor deveni profesioniști si cetățeni model. Mai multe detalii, puteți găsi accesând www.fundatiaemag.ro/

Despre Flanco

Flanco este cel mai dinamic retailer autohton de produse IT&C, electronice și electrocasnice. Cu un număr de peste 1.500 angajați, compania deține o rețea de mai mult de 150 magazine electro-IT, aflate în cele mai importante zone comerciale din peste 110 orașe ale României. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați www.flanco.ro, sau pagina de Facebook.