Elevii români au format cea mai bună echipă din Europa și s-au clasat în primele 5 din lume la Olimpiada Internațională de Fizică 2017

DSC08579_resize

Lotul olimpic de fizică al României a obținut și anul acesta rezultate excepționale la Olimpiada Internațională de Fizică, IphO 2017, desfășurată în perioada 16-24 iulie în Indonezia – elevii români se întorc acasă cu patru medalii de aur și una de argint. Profesorii care au însoțit lotul național de fizică sunt Adrian Dafinei și Delia Davidescu. Echipa care a reprezentat România la Olimpiadă s-a pregătit prin intermediul programului „Hai la Olimpiadă!”, susținut de Banca Comercială Română și  de Fundația eMAG.

424 de elevi din 88 de țări au participat anul acesta la cea de-a 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică, organizată în Yogyakarta – Indonesia, iar toți elevii români participanți au obținut medalii:

  • Anca Drăgulescu – medalie de aur, elevă în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică din București:
  • Radu Răzvan Octavian – medalie de aur, elev în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică din București;
  • Petru Cotruț – medalie de aur, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București
  •  Andrei Radu – medalie de aur, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” din Brăila;
  •  Sebastian Leontică – Medalie de argint, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Petru Rareș”.

”Patru medalii de aur și una de argint reprezintă un rezultat minunat pentru cei cinci membrii ai echipei României care au participat la Olimpiada Internațională de Fizică, IPhO48, Yogyakarta, Indonezia.
Nu pot să nu-mi amintesc de ceea ce a pregătit acest rezultat – anii de muncă zilnică, îndârjită. Recolta de acum este o performanța superbă care-i onorează pe copii și îi împlinește pe profesori. Încă o dată România stă în vârful ierarhiei celor 90 de țări participante.” a fost mesajul domnului profesor Adrian Dafinei, coordonatorul lotului național de fizică.

Pentru noi, aceste rezultate confirmă încă odată că în România există atât copii cu potențial pentru perfomanță cât și profesori care știu să-i descopere și să le cultive pasiunea pentru știință. Medaliile obținute de echipele românești la cele mai importante competiții internaționale ne motivează să ducem programul ”Hai la Olimpiadă!” mai departe; performanța nu este posibilă fără susținere iar, pe de altă parte, prin implementarea centrelor de pregătire în cât mai multe orașe urmărim ca toți copiii cu potențial să aibă șansa pregătirii la nivel competitiv.

Felicitări echipei pentru rezultatele deosebite și mult spor în continuare!