„Donează pentru linia întâi” – ne-am mobilizat pentru ca cei din linia întâi să aibă acces rapid la echipamente

Banca Transilvania, Mobexpert, Bitdefender și eMAG au lansat platforma „Donează pentru linia întâi”, pentru a ajuta cu materiale de primă necesitate medicii și personalul sanitar, precum și polițiștii, armata și jandarmii care depun eforturi supraomenești în aceste zile în lupta contra pandemiei COVID-19.

Primii donatori au fost chiar cele patru companii, care cumulat au contribuit până acum cu 4 milioane de lei și s-au implicat în achizitii, distribuție și organizarea platformei de donații. Banii strânși sunt folosiți pentru a cumpăra măști, mănuși și combinezoane pentru cei toți cei care lucrează în linia întâi pentru a salva vieți în această perioadă critică. Materialele sunt aduse din China, cu avioane de pasageri transformate în cargo.

Necesarul de produse este centralizat săptămânal de către Departamentul pentru Situații de Urgență în colaborare cu Ministerul Sănătății, iar pe baza lui se realizează distribuția către cei din linia întâi: Spitale, DSP, Ambulanță, SMURD, Armată, Poliție, Jandarmerie.

Nevoile celor din linia întâi sunt mari, astfel că fiecare dintre noi este chemat să se implice și să doneze oricât are posibilitatea online, pe www.emag.ro/doneaza. Tot aici vor fi afișate transparent informațiile centralizate despre sumele donate, produsele și beneficiarii către care au fost distribuite.

Obiectivul inițiatorilor acestui demers este transmiterea unui mesaj de speranță, prin ajutorul acordat medicilor și celor care au grijă de noi, astfel încât să trecem cu bine de criza medicală, iar economia și societatea să își revină rapid la normal.

Peste 20.000 de persoane fizice și peste 1.000 de companii s-au alăturat cauzei inițiate de Banca Transilvania, Mobexpert, Bitdefender si eMAG. Cu banii strânși din donațiile făcute pe platforma “Donează pentru linia întâi” Fundația eMAG a cumpărat doua aparate de ventilație mecanică și 4,5 milioane de măști, care au ajuns la peste 10.000 de medici și asistente.

Cele două ventilatoare de înaltă performanță, Mindray SV600, au ajuns la Spitalul Județean Suceava și la Spitalul Clinic Victor Babeș din București, sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență. Ventilatoarele dispun de tehnologii avansate de asistență clinică și îi ajută pe medici să salveze vieți.

“Acest ventilator este vital pentru pacienții cu infecție cu COVID-19, pentru că ei dezvoltă insuficiență respiratorie severă și ajung în imposibilitatea de a respira singuri, iar aparatul le înlocuiește plămânul și îi menține în viață. Este important ca oamenii să ajute și să doneze pentru a ajuta în primul rând personalul să se protejeze cu materialele necesare pentru a avea grijă de pacienți, pentru că dacă personalul se îmbolnăvește, atunci de pacienți cine mai are grijă”, a spus Dr. Delia Stanciu, medic primar ATI la Spitalul Clinic Victor Babeș.

Prin intermediul platformei “Donează pentru linia întâi” au fost achiziționate și 350.000 de măști N95 (FFP2), cu grad ridicat de protecție, care au fost distribuite personalului medical din întreaga țară, după cum urmează:

• 56.400 de măști Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și Serviciilor Publice de Ambulanță
  • 24.500 de măști pentru UPU din cadrul Spitalelor Județene de Urgență
  • 3.350 de măști pentru Structurile de Urgență din cadrul Unităților Sanitare din Municipiul București,
  • 3.850 de măști pentru Structurile de Urgențe din cadrul Spitalelor cu CPU / CPU-S din afara Municipiului București
  • 31.500 de măști pentru unitățile sanitare din cadrul rețelelor Ministerului Transporturilor, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații
  • 400 de măști pentru Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din Municipiul Bucureși
  • 230.000 de măști pentru anumite Unități Sanitare de Specialitate

De asemenea, peste 4 milioane de măști de protecție cu trei pliuri au fost distribuite către medici de familie, polițiști, jandarmi și militari prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, medicii de familie au intrat în posesia a 1.121.800 de măști, iar asistenții sociali de la casele de copii și căminele de bătrâni, care se expun riscului de a contacta virusul, au primit 1.000.000 de măști. Polițiștii care veghează ordinea publică au beneficiat de 700.000 de măști, iar Armata Română de 500.000 de măști. De asemenea, jandarmii au intrat în posesia a 260.000 de măști și polițiștii de la frontieră, cei aflați printre primii care iau contact cu românii care întorc în aceste zile acasă din zone cu risc, câte 260.000 de măști, la fel și pompierii și salvatorii SMURD.

În continuare este nevoie de donații pentru a-i proteja pe cei din linia întâi care au grijă de noi. Toți cei care doresc sa contribuie, persoane fizice sau companii, o pot face donând online pe www.eMAG.ro/doneaza. Tot aici pot fi urmărite statisticile și situația în timp real a donațiilor.