Cum să faci un scenariu science fiction să devină realitate

Pe Denis Tudor l-am cunoscut în ianuarie 2016 când, împreună cu Sorin Vasile, colegul lui de echipă, ne-au vizitau și ne-au povestit despre concursul SpaceX, concurs la care urmau să participe în Texas. Vizionarul Elon Musk, fondatorul Tesla, și-a propus să construiască Hyperloop, un tub mare, depresurizat, care propulsează o capsulă cu materiale sau cu oameni din punctul A în punctul B. Elon Musk a prezentat prima oară ipoteza Hyperloop pentru protesta împotriva planurilor fostului guvernator al Californiei de a construi un tren. Acel tren ar fi costat 68 de miliarde de dolari, iar un bilet de la San Francisco la Los Angeles ar fi fost 100 de dolari. Potrivit părintelui Tesla, poți crea un mijloc de transport mult mai ieftin și mai rapid, folosind tehnologia potrivită și așa a apărut ideea trenului, o modalitate de a călători la viteză foarte mare, fără a consuma combustibil. Și pentru a dezvolta această idee, Musk a lansat SpaceX, o competiție deschisă către studenți și echipe independente de ingineri. În această competiție a intrat și echipa Politehnicii București și proiectul lor s-a calificat în faza finală a concursului, fază care a avut loc în Texas, la Universitatea A&M, în perioada 27-30 ianuarie. Am susținut participarea celor doi studenți români la concursul din Texas pentru că îi considerăm exponenții unei comunități care trebuie susținute: sunt cei care investesc pasiune în cercetare și își doresc ca domeniul ales să depășească limitele!

Denis și Sorin au reprezentat echipa României și au concurat cu echipe universitare din SUA, Olanda, Marea Britanie, Polonia, India, Turcia, Pakistan, Singapore, Germania, Uzbekistan, Mexic, Spania, Africa de Sud și Canada. Proiectul lor a fost apreciat de echipa de cercetători Hyperloop și, deși nu au câștigat marele premiu, echipele câștigătoare le-au oferit celor doi români oportunitatea de a continua să lucreze la acest proiect. Astfel, în iunie, Denis a decis să se alăture echipei rLoop, una dintre echipele câștigătoare și să lucreze cu ei în Statele Unite ale Americii. Mai jos este povestea lui Denis și a proiectului revoluționar la care lucrează și ne bucurăm că am putut susține participarea lui la internship-ul oferit de rLoop!

„Totul a început în luna august a anului 2015. Lucram cu Sorin într-o companie și a venit și m-a întrebat dacă lucrez și la un alt proiect în afara celor de la muncă. Cum era vară și totul liber, fără facultate și alte concursuri, la întrebarea lui: Vrei să ne înscriem la concursul Hyperloop organizat de SpaceX și Tesla Motors?, n-am ezitat să răspund: Da!  Procesul n-a fost însă unul ușor! Între timp, începuse scoala, profesorii nu înțelegeau exact despre ce este vorba și, la început nu ne-au prea acordat credit. Însă, trebuia să reușim cumva! Aveam nevoie și de note mari la facultate, dar și de o figură cât mai bună la concurs, concurs la care, în faza inițială, erau înscrise 1000 de echipe. Am găsit câțiva colegi de la Automatică  care s-au arătat dispuși să se alăture echipei și am început!

Ne-am organizat greu, foarte greu….Nimeni n-avea chef de nimic. După o discuție cu Sorin am decis să continuăm în această formulă și să nu abandonăm proiectul. Mergeam și la facultate și, între timp, obținusem și un internship la una dintre cele mai mari corporații de electronica. Ziua mergeam la facultate și la birou și noaptea și în week-end-uri lucram la proiect. Au fost multe momentele în care am simțit că nu facem față și că vrem să renunțăm! Dar ne-am încurajat reciproc! …. Și ne-am calificat în etapa finală a concursului!

A venit însă și primul moment de cumpănă: obținerea vizei! Prea mulți bani de avansat, niciun sprijin din partea facultății, niciun sponsor… Prea mult timp pe drum și prea multe acte! Dar a trecut, am găsit oameni care au crezut în noi și ne-au susținut financiar… După ce am obținut viza ne-am spun: N-avem cum să mai dăm înapoi! Mergem în State! Aveam încredere în proiectul nostru!

Am plecat la finalul lunii ianuarie în Texas. Eram încă în sesiune și, înainte să plec, am dat cele mai grele examene, examene la care am obținut nota 10. Aveam un moral bun și după prezentarea din Texas, directorul SpaceX, Steve Davis, a venit să discute cu noi și ne-a spus că apreciază foarte mult proiectul nostru.

După deplasarea din Statele Unite ne-am întors optimiști și încrezători! Din păcate, la Universitate eforturile noastre n-au fost tocmai apreciate, dar sponsorii, oamenii care au crezut în noi, ne-am promovat permanent rezultatele. Până la finalul sesiunii, am continuat să lucrez la proiectul Hyperloop alături de echipa rLoop, una dintre echipele câștigătoare. La finalul sesiunii, m-au invitat să merg în State și să lucrez cu ei. Și este cea mai mare provocare profesională de până acum! rLoop are ingineri, economiști, media, PR, HR… seamănă cu o corporație de succes. Eu lucrez în echipă cu trei ingineri de la NASA. Este incredibil! Progresăm ușor dar sigur și știu că nu ne premitem să greșim! Costul întregului sistem se apropie de jumătate de milion de dolari. Eu lucrez în echipa de electrical și control și mă ocup de motoare: control, levitație, propulsie. Aici toată lumea este deschisă, toți încearcă să comunice. Am stat de vorbă cu profesori de la Standford și am primit sprijinul lor când am avut nevoie. Oricum, este o experiență minunată! Și le mulțumesc celor de la rLoop pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o!

La finalul verii, mă voi întoarce în țară – mai am un an de facultate. După facultate, nu am decis încă ce o să fac.  Deocamdată încerc să mă bucur de toate reușitele de aici – săptămâna trecută am câștigat, cu echipa, premiul I la proiectul „The Next Big Thing” organizat de Basware, împreună cu Indiegogo.

Le recomand tuturor elevilor și studenților care își doresc să participe la concursuri internaționale să fie deschiși la minte și muncitori! Șansa e un alt criteriu, dar nu îl poți controla! Și știu, din experiență, că seriozitatea este esențială!  Dar… să nu uite de sufletul lor! Să se bucure din plin de fiecare experiență și să se organizeze suficient de bine, asigurându-se că au timp să se și distreze și să se întâlnească cu prietenii lor!”

Le mulțumesc tutoror celor care au crezut în mine mulțumesc Fundației eMAG pentru sprijinul acordat!