4 august 2015 – Fundația eMAG și BCR au premiat performanța olimpicilor loturilor internaționale de matematică, informatică și fizică

București, 4 august 2015 – Fundația eMAG și BCR au premiat loturile internaționale de matematică, informatică și fizică, în cadrul celei de-a patra ediții a Întâlnirii cu Olimpicii, găzduită de ARCuB. Este al patrulea an în care Fundația eMAG premiază olimpicii și profesorii celor trei loturi naționale, în cadrul proiectului Hai la Olimpiadă!, pentru rezultatele obținute la Olimpiadele Internaționale.

În acest an, cei 15 olimpici ai loturilor internaționale au câștigat în total 15 medalii și au reușit astfel să obțină unul dintre cele mai bune rezultate din istoria participării României la cele trei olimpiade internaționale. Elevii celor trei loturi au obținut în total 4 medalii de aur, 8 medalii de argint și 3 medalii de bronz.

Pentru performanța de anul acesta, cei 15 olimpici au primit premii în bani, în valoare totală de 122.000 lei. Fiecare medaliat cu aur a primit un premiu în valoare de 10.000 lei. Medaliații cu argint au primit premii în valoare de câte 8.000 lei, iar medaliații cu bronz câte 6.000 lei.  Profesorii care au pregătit cele trei loturi au primit premii în valoare totală de 42.300 lei.

La cea de-a patra ediție a Întâlnirii cu Olimpicii au participat Tudor Vlad (președintele Fundației eMAG), Dana Demetrian (Vicepreședinte Retail&Private Banking BCR), IuIian Stanciu (CEO eMAG) și Răzvan Ziemba (CEO NOD), precum și alți parteneri ai proiectului Hai la Olimpiadă.  Aceștia au subliniat importanța investiției în educație, mai ales în domeniile în care România are o tradiție din a câștiga medalii, precum și faptul că tinerii trebuie încurajați să se pregătească mai bine pentru a fi performanți într-o societate globală, aflată într-o permanentă evoluție.

Sunt încântat că îi putem premia pe acești copii cu rezultate extraordinare la matematică, fizică și informatică. Faptul că și anul acesta toți cei 15 membri ai loturilor naționale au reușit să câștige câte o medalie la Olimpiadele Internaționale confirmă încă o dată că în România există o comunitate de copii și profesori capabili de cea mai înaltă perofmanță. Prin programul Hai la Olimpiadă, implementat de Fundația eMAG și susținut de BCR, urmărim să le oferim acestor copii și profesori toată susținerea necesară pentru ca fenomenul performanței să continue și să creeze premisele unei schimbări de fond în școala românească, a declarat Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.

Ne-am alăturat proiectului Hai la Olimpiadă! pentru că suntem convinși că tinerii din România au un potențial uriaș, care trebuie încurajat și susținut. Olimpicii de astăzi, elevii care se pregătesc în fiecare zi să fie mai buni vor fi cei care peste câțiva ani vor conduce afaceri importante în România. De aceea, BCR sprijină inițiative care să pună în evidență tot ceea ce are mai bun societatea noastră”, spune Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail&Private Banking BCR.

La Olimpiada Internațională de informatică din Kazahstan, lotul național de informatică  și-a adjudecat patru medalii, una de aur, două de argint și una de bronz.

Rareș Darius Buhai, (clasa a XII-a) a câștigat a patra medalie de aur consecutivă la această competiție. Medalii de argint au fost obținute de Alexandru Velea (clasa a XII-a) și de Marius Valentin Hărșan (clasa a XII-a). Andrei Popa (clasa a X-a) a câștigat medalia de bronz. Profesorii care au pregătit lotul național de informatică sunt Adrian Panaete și Marius Nicoli.

Lotul național de matematică și-a adjudecat în total șase medalii la a 56-a ediție a Olimpiadei Internaționale, care a avut loc la Chiang Mai, Thailanda: o medalie de aur, patru de argint și una de bronz. În competiția de anul acesta au participat 577 de olimpici din 104 de țări.

Simona Diaconu (clasa a XII-a) a obținut medalia de aur, Marius Bocanu (clasa a XII-a), Ciprian Bonciocat (clasa a X-a), Andrei Andronache (clasa a XI-a) și Ștefan Spătaru (clasa a XII-a)  au câștigat medalii de argint, iar Andrei Puiu (clasa a XII-a), bronz. Echipa de profesori care a însoțit lotul național de matematică a fost alcătuită din Radu Gologan, Mihai Bălună și Cătălin Gherghe.

Olimpicii lotului național de fizică au câștigat la Olimpiada Internațională din Mumbay, India, două medalii de aur, două medalii de argint și una de bronz.

Ștefan Eniceicu (clasa a XI-a) și Tudor Crețu (clasa a XII-a) au câștigat medalii de aur, Cristian Frunză (clasa a XII-a) șa Răzvan Radu (clasa a X-a) au obținut medalii de argint, iar Ileana Rugină (clasa a XII-a), bronz. Cei cinci olimpici sunt elevi ai Liceului Internațional de Informatică din București. Echipa de profesori care a însoțit lotul național de fizică a fost alcătuită din Adrian Dafinei și Delia Davidescu, ambii titulari la Liceul Internațional de Informatică, și Sebastian Popescu, conferențiar doctor în cadrul Facultății de Fizică „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Hai la Olimpiadă! este un program inițiat de Fundația eMAG în 2012 în cadrul căruia sunt susținuți elevii și profesorii care doresc să se pregătească și să facă performanță la matematică, informatică și fizică. Începând din 2014, BCR devine partener al programului prin susținerea, alături de Fundația eMAG, a centrelor de pregătire și a celor mai importante concursuri pentru elevi. Prin Hai la Olimpiadă!, profesorii din Centrele de Performanță sunt recompensați material pentru orele de pregătire a elevilor, iar cele mai bune rezultate ale copiilor la concursurile naționale și internaționale primesc premii motivante. Mai multe informații despre olimpicii celor trei loturi naționale de matematică, fizică și informatică, pe site-ul proiectului: www.hailaolimpiada.ro.