3 martie 2015 – Argint și bronz pentru România, la cea de-a 7-a ediție a Romanian Masters of Mathematics

În perioada 25 februarie – 1 martie 2015 a avut loc la București cea de-a șaptea ediție a concursului de matematică Romanian Masters of Mathematics (RMM). Peste 100 de liceeni din 15 țări au concurat pe parcursul a două zile de probe pe echipe.

Țara noastră a fost reprezentată de 4 echipe, fiecare fiind formată din câte șase elevi cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. Profesorii coordonatori ai echipelor românești sunt Cătălin Gherghe, Ovidiu Sontea și Cristian Mangra. România a ocupat poziția a 10-a în clasamentul pe echipe. Ștefan Spătaru a obținut medalia de argint, iar liceenii Marius Bocanu, Simona Diaconu și Andrei Andronache, medalii de bronz.

Concursul Romanian Masters of Mathematics este organizat de Colegiul Național Tudor Vianu și Societatea de Științe Matematice din România. La ediția din acest an a Romanian Masters of Mathematics au participat elevi din țări precum: Marea Britanie, SUA, Rusia, Franța, Italia, Bulgaria, Brazilia, Republica Populară Chineză, Ungaria, Mexic, Peru, Polonia, România, Serbia și Ucraina. Câștigătorii au fost recompensați cu medalii și diplome din partea organizatorilor și a sponsorilor Romanian Masters of  Mathematics.

„România are deja o puternică tradiție în competițiile internaționale de matematică, iar acest lucru este confirmat de faptul că la Romanian Masters of Mathematics participă exclusiv țări clasate în anul precedent pe poziții de top la Olimpiada Internațională. Și în acest an problemele au fost de dificultate foarte ridicată, așa că mă bucură performanța elevilor români”, spune Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Romanian Masters of Mathematics este posibilă datorită sprijinului oferit de Fundația eMAG și BCR. Din 2013, competiția face parte din „Hai la Olimpiadă!”, program inițiat de Fundația eMAG, prin care este încurajată și sărbătorită performanța școlară. Începând cu 2014, BCR devine partener oficial al programului, susținând astfel cele mai importante concursuri de matematică, fizică și informatică pentru elevi și studenți, loturile naționale, precum și centrele de pregătire pentru performanță la aceste materii în mai multe orașe din țară.

“Ne bucurăm că am ajuns la a șaptea ediție a Romanian Masters of Mathematics, competiție care aduce anual la București cei mai talentați elevi pasionați de matematică din lume și îi încurajează să își depășească limitele. Asta face ca Romanian Masters of Mathematics să fie un eveniment unic, pe care, alături de BCR, îl sprijinim cu bucurie de fiecare dată. Este mai mult decât o competiție, este un schimb de experiență între liceeni cu pasiuni comune, care fac an de an performanță în matematică”, declară Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.

„Avem nevoie de elite, pentru că ele stau la baza creșterii și dezvoltării sistemului românesc de educație. Suntem mândri de performanțele elevilor români, atât cele de pe plan local, cât și cele obținute la competiții internaționale și suntem onorați că avem ocazia să contribuim la evoluția lor”, spune Ionuț Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Romanian Masters of Mathematics este organizat și cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 și Telekom.

–

Fundația eMAG a fost lansată în octombrie 2012 și susține în momentul de față 3 programe. Primul dintre acestea se numește „Hai la Olimpiadă!” și urmărește atât susținerea și promovarea echipelor românești care participă la olimpiadele internaționale, cât și crearea unui cadru favorabil performanței în educație în general. Cel de-al doilea, „Nouă ne Pasă”, are ca scop asigurarea accesului copiilor și comunităților la educație sau la resursele care le sunt necesare pentru a învăța. Iar cel de-al treilea program, numit “140 de bătăi pe minut” promovează practicarea sportului ca element esențial al unei vieți echilibrate.

Membră a Erste Group, Banca Comercială Română (BCR) este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituţie cu care fac banking.