29 septembrie 2014 – Premieră în mediul medical: Medici elvețieni pregătesc medicii și moașele din România pentru rezolvarea situațiilor de urgență care apar la naștere

• O echipă de medici de la Spitalul Universitar din Basel au pregătit 7 echipe de la Spitalul Clinic Filantropia în gestionarea nașterilor dificile

București, 29 septembrie 2014 Spitalul Clinic Filantropia, în colaborare cu Spitalul Universitar din Basel (Elveția) au organizat un curs centrat pe acțiunile care trebuie întreprinse în situațiile de urgență care pot apărea la naștere, cu scopul de a pregăti medicii români să lucreze mai bine în echipă și să comunice mai mult, astfel încât să poată lua decizii rapide în situații critice.

Colaborarea cu Spitalul Universitar din Basel a presupus aducerea la București a unei echipe de medici specializați în rezolvarea situațiilor de urgență. Aceștia au pregătit 7 echipe, fiecare formată din câte un medic și o moașă, care, la rândul lor, vor pregăti în perioada următoare alte echipe de medici. La curs au mai participat și alte 30 de persoane cu pregătire medicală, care își desfășoară activitate în spitalul Filantropia.

Cursul a presupus simularea unor manevre în nașterile dificile și a pus accent pe măsurile care trebuie luate rapid pentru a rezolva diferite probleme. Simularea medicală reprezintă o metodă educațională care oferă posibilitatea de a practica în mod deliberat și de a repeta activități medicale cu risc ridicat sau rar intâlnite, precum și exersarea abilităților tehnice cu diverse grade de complexitate într-un mediu sigur, lipsit de impact direct asupra pacienților.

„Scopul cursului a fost ca medicii implicați în aducerea pe lume a unui copil – obstetricianul, anestezistul, moasa și neonatologul, să lucreze mult mai bine în echipă, să comunice mai mult și mai bine, să aibă mai multă încredere în ei, ca în final să aibă capacitatea de a lua decizii rapide în situații critice”, a declarat Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, directorul spitalului Filantropia.

„Prin acest demers urmărim creșterea calității actului medical și reducrea riscului de accidente materne și fetale la naștere. Este un proiect de pionierat în obstetrică în România. Din păcate nu sunt alocate fonduri pentru acest gen de proiecte educative. Însă asta nu înseamnă că ele nu pot fi realizate când există imaginație și voință”, a mai spus Prof. Dr. Peltecu.

Acest program a fost inițat de Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, directorul spitalului Filantropia cu sprijinul Fundației eMAG, al Fundației Maternitatea Filantropia, al Fundației CEDRU – Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane și al Fundației CRED – Centrul Româno-Elvețian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate.

“Am dorit să ne implicăm în inițiativa atât de necesară a Prof. Dr. Gheorghe Peltecu și să sprijinim programul de instruire prin simulare, astfel încât experiența împărtășită de medicii elvețieni să ajungă la cât mai mulți medici români”, a declarat Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.

Despre Spitalul Filantropia

Spitalul Filantropia este cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, fiind înființată în anul 1813. După 125 ani de la construcție, spitalul este inaugurat într-o formă modernă și dotat corespunzător medicinii secolului XXI, respectând neschimbată arhitectonica originală. Oferind servicii medicale complexe – de la medicină maternofetală și genetică umană, la ginecologia oncologică – și de înaltă competență profesională, Spitalul Filantropia se înscrie în categoria unităților de elită ale obstetricii și ginecologiei românești.

Despre Fundația eMAG

Fundația eMAG a fost lansată în octombrie 2012 și susține în momentul de față 3 programe. Primul dintre acestea se numește „Hai la Olimpiadă!” și urmărește atât susținerea și promovarea echipelor românești care participă la olimpiadele internaționale, cât și crearea unui cadru favorabil performanței în educație în general. Cel de-al doilea, „Nouă ne pasă”, urmărește ca procesul de formare a viitorilor profesioniști și cetățeni să decurgă firesc și fără piedici. Iar cel de-al treilea program, numit “140 de bătăi pe minut” promovează practicarea sportului ca element esențial al unei vieți echilibrate.

Partenerii principali ai Fundației eMAG sunt BCR, Conviv Media, eMAG, Flanco, NOD (Network One Distribution), ServSkills International și SmartPoint.